Συγκινεί ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη-«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό»

at 9:59 μμ
379
Συγκινεί ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη-«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό»

Λύση στη διαμάχη για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη φαίνεται ότι έρχεται μετά τη δήλωση του γιου του μεγάλου συνθέτη, Γιώργου, ο οποίος μέσω facebook σημειώνει ότι «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό».

3999385574681952 image

H υπόθεση για το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η ταφή του σπουδαίου συνθέτη εξελίχθηκε σε σίριαλ, μετά το θάνατό του την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου με το δικαστήριο να βάζει φρένο το απόγευμα της Παρασκευής στην οικογένειά του Μίκη Θεοδωράκη για το Βραχάτι Κορινθίας την ώρα που στη δημοσιότητα ήρθε επιστολή του από το 2013 με την οποία είχε εκφράσει την επιθυμία του για να ενταφιαστεί στα Χανιά. 

Αργά το απόγευμα ο γιος του μέσω facebook, έγραψε χαρακτηριστικά: «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε».

«Μπλόκο» από το δικαστήριο στην οικογένειά του

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του κατόπιν αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ενώ στον αντίποδα υπάρχει η επιθυμία της οικογένειας – κόντρα σε αυτή του εκλιπόντος – ώστε ο συνθέτης να ταφεί στο Βραχάτι. 

Έτσι, το δικαστήριο μπλόκαρε τη συζήτηση για τον ενταφιασμό του μέχρι τη Δευτέρα οπότε και θα συζητηθεί η υπόθεση με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη για ταφή στα Χανιά από το 2013

Την επιθυμία του συνθέτη ήδη από το 2013 για να ταφεί στον Γαλατά Χανίων αποκάλυψε το μεσημέρι της Παρασκευής ο νυν δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής του Μίκη Θεοδωράκη τον Φεβρουάριο του 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων κ Μανώλη Σκουλάκη με την οποία δήλωνε την τελευταία του επιθυμία για να ταφεί στον Γαλατά Χανία (γενέτειρας του πατέρα του). Παράλληλα στην επιστολή ο εκλειπών γνωστοποιούσε τις διαφωνίες της οικογένειάς του με αυτή του την επιλογή ενώ μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης επικαλούνταν και τη νομολογία με τον συνθέτη να γράφει «το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα του καθενός στην προσωπικότητά του».

Αξίζει να συμειωθεί ότι βάσει του Άρθρου 48 του Νόμου 4555/2018, «κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί ελεύθερα με ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ενώπιον συμβολαιογράφου το πρόσωπο (βλ. εκλιπών) να ορίσει εάν επιθυμεί μετά τον θάνατό του την ταφή ή την αποτέφρωση, καθώς και να ορίσει τον τύπο της τελετής της κηδείας και τον τόπο ενταφιασμού ή αποτέφρωσης». 

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης λόγω της διαμάχης με την οικογένειά του, ήδη από τότε γνωστοποιούσε στον δήμαρχο Χανίων ότι είχε ζητήσει την αρωγή στενών συνεργατών του όπως της γραμματέως του, Ρένας Παρμενίδου και του φίλου του Γιώργου Αγοραστάκη, Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Με την επιστολή του προς τον Μανώλη Σκουλάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης ζητούσε και από τον δήμαρχο να συμβάλλει για να πραγματοποιηθεί η τελευταία επιθύμια του. 

3999379050979050 image

Γιώργος Αγοραστάκης: Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη θα εκπληρωθεί

Η τελευταία μεγάλη επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να είναι ο Γαλατάς η τελευταία του κατοικία, κοντά στους γονείς και στον αδελφό του Γιάννη, θα εκπληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη και εντεταλμένος του μεγάλου δημιουργού, Γιώργος Αγοραστάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων.

Ο κ. Αγοραστάκης άλλωστε, είναι το άτομο που έδωσε την εντολή να κατατεθεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, προκειμένου να μην γίνει η κηδεία στο Βραχάτι Κορινθίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, τόσο ο κ. Αγοραστάκης όσο και η κ. Παρμενίδου, έχουν εξουσιοδοτηθεί σχετικά σε συμβολαιογράφο.

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον Δημήτρη Κουτσούμπα

Παράλληλα ο αείμνηστος συνθέτης τον περασμένο Οκτώβριο, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του,  είχε στείλει επιστολή και στον Δημήτρη Κουτσούμπα, στην οποία μοιράστηκε τις παραπάνω οδηγίες, αναφορικά με την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Στην επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης ανέφερε: «Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής. Θα ήθελα λοιπόν να σέ παρακαλέσω εκείνη την ώρα να επιληφθείς προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

3999379515564918 image

Ο Μίκης Θεοδωράκης, επισκέφτηκε τα Χανιά για τελευταία φορά το 2017, όταν και δόθηκε το όνομά του στο νέο θέατρο στο Ενετικό Λιμάνι ενώ βαθιά ήταν η σύνδεσή του με τον τόπο καταγωγής του πατέρα του, τον οποίο επισκεπτόταν συχνά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: Έθνος

Πηγή

Σχετικά

Back to top