Απόλαυση και κάνναβη μέσω της συλλογής Pleasure Seekers

at 3:52 μμ
907
Απόλαυση και κάνναβη μέσω της συλλογής Pleasure Seekers

«Playboy, σε παρακαλώ, συνέχιζε να μάχεσαι κατά της βάρβαρης νομοθεσίας μας σχετικά με την μαριχουάνα», έγραφε ένας αναγνώστης σε μια επιστολή προς την αμερικανική έκδοση το 1969 με αφορμή την ποινή 50ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε από τις Αρχές του Τέξας σε έναν άνδρα που συνελήφθη να πουλά μικροποσότητα κάνναβης για 5 δολάρια. Ήταν η αρχή ώστε το Playboy να παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο και να καταφέρει να αλλάξει την κουλτούρα σχετικά με τη χρήση κάνναβης στις ΗΠΑ. Και μετέπειτα σε ολόκληρο τον πλανήτη διότι ότι ξεκινά από τις ΗΠΑ έρχεται αργά ή γρήγορα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η αρχή ήταν δύσκολη. Στο Playboy πίστευαν ότι δεν έπρεπε να ενθαρρύνουν ανοιχτά τη χρήση της κάνναβης από τη στιγμή που δεν υπήρχαν πολλές επιστημονικές μελέτες εκείνη την εποχή για την ευεργετική δράση του φυτού. Δεν μπορούσαν, ωστόσο, να μείνουν αμέτοχοι στο ζήτημα της ελευθερίας ενός ατόμου να δοκιμάσει κάνναβη. Επομένως, το Playboy πολλές φορές έθιξε το άδικο χαρακτήρα και το παρωχημένο σκεπτικό της σχετικής νομοθεσίας. Ώσπου το 1970 βρέθηκε ένας πιστός σύμμαχος.

Έκτοτε το status quο της κάνναβης στις ΗΠΑ δεν θα ήταν ποτέ το ίδιο. Ο σύμμαχος αυτός ήταν ο Keith Stroup, ένας νεαρός δικηγόρος στην Ουάσινγκτον ο οποίος, όπως πολλοί νέοι της εποχής, ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας του πολέμου στο Βιετνάμ. O Strout ήταν ενεργό μέλος του κινήματος για την νομιμοποίηση της κάνναβης στις ΗΠΑ και προσέγγισε το τότε νεοσύστατο Playboy Foundation για να ζητήσει χρηματοδότηση.

Λίγες μέρες μετά έλαβε από το Playboy Foundation χρηματοδότηση ύψους 5.000 δολαρίων. «Μέσα σε ένα χρόνο, ωστόσο», σημειώνει ο Stroup, «το ίδρυμα του Playboy είχε δώσει στον ΕΟΜΝΜ περισσότερα από 100.000 δολάρια». Η καθοριστική στιγμή της συμμαχίας ανάμεσα στο Playboy και τον ΕΟΜΝΜ έφερε ως αποτέλεσμα 11 πολιτείες να αποποινικοποιήσουν την κάνναβη και σήμερα το 66% των Αμερικανών υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της κάνναβης -το 1969 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 12%. Και όλα αυτά, οφείλονται εν μέρει στους αγώνες του ΕΟΜΝΜ. «Αν δεν μας είχε στηρίξει το Playboy, ο Οργανισμός δεν θα είχε επιβιώσει για περισσότερους από 6 μήνες», σημειώνει ο Stroup.

Το Playboy για 6 δεκαετίες, όχι μόνο αμφισβητεί το κατεστημένο, αλλά μάχεται για μία κουλτούρα που ανυψώνει την απόλαυση και για τις πολιτικές που ξεκλειδώνουν την επιδίωξη για την απόλαυση για όλους. Η συλλογή Pleasure Seekers απευθύνεται στα outsiders, στους επαναστάτες και όσους είναι ανυπότακτα σκεπτόμενοι όπως το κουνέλι που φορούν στο στήθος τους. Μία συλλογή που περιλαμβάνει t-shirts, φούτερ, μακρυμάνικα μπλουζάκια, αναπτήρα και τασάκι. Μπορείς να την παραγγείλεις από το Playboy Shop, κάνοντας την επιλογή της προτίμησής σου.

Πηγή

Σχετικά

Back to top