Motown: Η ιστορία του label που άλλαξε για πάντα τη μουσική (audio)

at 12:00 πμ
407
Motown: Η ιστορία του label που άλλαξε για πάντα τη μουσική (audio)

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές εταιρίες όλων των εποχών και το όνομά της συνδέθηκε με την μουσική soul και το rhythm & blues.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1960, η Motown πέτυχε θεαματική επιτυχία για μία μικρή δισκογραφική εταιρεία: 79 τραγούδια της φτάνουν στο Top Ten του Billboard Hot 100 μεταξύ 1960 και 1969. Η μικρή «μαύρη» επιχείρηση έβγαλε περισσότερα νούμερο 1 χιτ στην Αμερική από ότι οι Beatles , o Elvis, οι Stones και Beach Boys μαζί.

Η πιο φρέσκια μουσική που θα ακούσεις τον Νοέμβριο στον Wonder 1/11/2020

Martha and the Vandellas, Smokey Robinson and the Miracles, The Temptations, The Four Tops, Diana Ross and the Supremes, Gladys Knight and the Pips, The Jackson 5, Stevie Wonder, Marvin Gaye, Michael Jackson ήταν μόλις μερικά από τα εκατοντάδες ονόματα που ηχογράφησαν στο label που άλλαξε την ιστορία της μουσικής.

Μπέρι Γκόρντον, 1964 – encoreatlanta.com (Tony Spina / MCT Landov)

Το 1961 η Motown με τους Μiracles είχαν το πρώτο τους Νούμερο Ένα, το «Shop Around». Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, 191 τραγούδια και 10 διασκευές τραγουδιών της θα φτάσουν στο νούμερο ένα τουλάχιστον μιας εκ των κατηγοριών του Billboard, προερχόμενα από 50 διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Το ξεκίνημα

Το 1959 ο τριαντάχρονος μαύρος Μπέρι Γκόρντι που δούλευε στο εργοστάσιο της Ford στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, έχοντας στο μυαλό του μόνο τη μουσική, πήρε ένα δάνειο από την οικογένεια, 800 δολάρια τότε και ιδρύει στις 12 Ιανουαρίου τη δισκογραφική εταιρεία Motown. Το όνομα προέρχεται από τον συγκερασμό των λέξεων Motor Town, που ήταν και η εναλλακτική ονομασία του Ντιτρόιτ, στο οποίο είχαν την έδρα τους οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ.

Όνειρό του ήταν να πάρει την soul, τα blues, τα gospel των «καταραμένων» μαύρων και να φτιάξει έναν νέο ήχο. Και πραγματοποιήθηκε.

Το 1961 η Motown με τους Μiracles είχαν το πρώτο τους Νούμερο Ένα, το «Shop Around». Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, 191 τραγούδια και 10 διασκευές τραγουδιών της θα φτάσουν στο νούμερο ένα τουλάχιστον μιας εκ των κατηγοριών του Billboard, προερχόμενα από 50 διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Γέφυρα μεταξύ μαύρων και λευκών

Η Motown έπαιξε σημαντικό ρόλο στην φυλετική ενσωμάτωση της δημοφιλούς μουσικής, μάλιστα ήταν η πρώτη εταιρεία αφρο-αμερικανικής ιδιοκτησίας που είχε ευρεία επιτυχία.

Joshua Tree: Όλα όσα οδήγησαν στη δημιουργία του ιστορικού άλμπουμ των U2 10/3/2017

O Μπέρι Γκόρντι και η εταιρεία του έχουν το δικό τους μερίδιο στην άμβλυνση των φυλετικών αντιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μίγμα ποπ και σόουλ που παρουσίασαν, ο «ήχος της Motown», αγαπήθηκε από το λευκό ακροατήριο και ενέπνευσε λευκούς μουσικούς, συμβάλλοντας έτσι στη φυλετική συνεννόηση, σε μια Αμερική βαθιά διχασμένη τα χρόνια του ’60.

O Marvin Gaye υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες της Motown κι ένας από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες της, με το έργο του να θαυμάζεται μέχρι και σήμερα από τις νέες γενιές αλλά σίγουρα και από αυτές που θα έρθουν.

Η πτώση

Η παρακμή της Motown ξεκίνησε με την απόφαση του Γκόρντι να μετακινήσει την έδρα της εταιρείας από το Ντιτρόιτ στο Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Η εταιρεία έχασε την κοινωνική της αναφορά, που ήταν η πολυπληθής μαύρη κοινότητα του Ντιτρόιτ, ενώ στην παρακμή της συνέβαλαν και οι ραγδαίες αλλαγές στη μουσική και τη δισκογραφία.

Η Motown έχασε τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μουσική βιομηχανία και ο Γκόρντι αναγκάστηκε να την πουλήσει στις 28 Ιουνίου 1988 στην MCA, έναντι 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, η Motown ανήκει, μαζί με όλο τον αξιοθαύμαστο κατάλογο τραγουδιών της, στην Universal, προβάλλοντας καλλιτέχνες της σύγχρονης μαύρης σκηνής (R&B και χιπ-χοπ).

Πηγή

Σχετικά

Back to top