Άγχος: Αυτά είναι τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που προκαλεί!

at 1:41 πμ
488

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι ορίζουμε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ψυχοσωματικά ονομάζονται τα σωματικά συμπτώματα τα οποία, παρά το γεγονός ότι στον τρόπο εκδήλωσης τους μοιάζουν με τις αντιδράσεις που προκαλεί μια βιολογική ασθένεια, δεν οφείλονται σε κάποια παθολογική ή οργανική αιτία.

Τι αφήνει πίσω του ένας χωρισμός

Οι ψυχοσωματικές αυτές αντιδράσεις αποτελούν μια δίοδο έκφρασης των απωθημένων δυσάρεστων συναισθημάτων μας, που δε βρίσκουν άλλο τρόπο να εξωτερικευτούν.

Τέρμα το άγχος! Βάλε τη ζωή σου σε τάξη

Το άγχος είναι η αντίδραση του οργανισμού μας σε μια επικείμενη δυσάρεστη κατάσταση, είτε αυτή είναι αληθινή, είτε είναι υποθετική. Επομένως, το άγχος καταπονεί το σώμα μας, στέλνοντας άσκοπα σήματα κινδύνου και απορρυθμίζοντας τις βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα δυσλειτουργίας.

Τα πιο συνηθισμένα ψυχοσωματικά συμπτώματα

    Εφίδρωση

    Ταχυκαρδία

    Ξηροστομία

    Ταχύπνοια

    Σιελόρροια

    Υπεραερισμός

    Σπαστική κολίτιδα

    Καούρα,

    Στομαχόπονος

    Συχνουρία

    Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

    Πονοκέφαλοι

    Ημικρανίες

    Ζαλάδες

    Διαταραχές μνήμης

    Ανορεξία

    Βουλιμία

    Αδηφαγία

    Δυσκαταποσία

    Σφίξιμο των δοντιών

Η γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία είναι συχνά η θεραπεία εκλογής για τις ψυχοσωματικές διαταραχές. Αυτού του είδους η θεραπεία βοηθάει τους ασθενείς να μάθουν νέους τρόπους διαχείρισης και επίλυσης των προβλημάτων τους καθώς αποκτούν μια βαθύτερη κατανόηση της κατάστασής τους και των περιστάσεων.

Οι ασθενείς επίσης μαθαίνουν να θέτουν ρεαλιστικούς στόχους και αναγνωρίζουν και αλλάζουν συμπεριφορές ή σκέψεις που έχουν αρνητικές επιδράσεις στις ζωές τους.

Τέλος, η εξάσκηση στις τεχνικές χαλάρωσης βοηθάει στη νευροορμονική ρύθμιση των ασθενών και οδηγεί στη βελτίωση των ψυχοσωματικών εκδηλώσεων.

 

Επιμέλεια: MyLife Team

Πηγή:mylife.com.cy 

Πηγή

Σχετικά

Back to top