Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε υπουργείο Υγείας: Οι ελλείψεις στα φάρμακα συνεχίζονται αμείωτες

at 5:30 μμ
127


Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής : Η απάντηση στο υπουργείο Υγείας.

«Οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες», σημειώνουν οι φαρμακοποιοί σε σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Οι φαρμακοποιοί  ζητούν από την Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς.

Επίσης, επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά είναι πρωτότυπα φάρμακα, των οποίων η πατέντα προστασίας δεν έχει λήξει και ως εκ τούτου, όπως λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής, δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα.

«Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου. Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», σημειώνουν.

Τέλος ο ΦΣΑ προσθέτει πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ελλείψεις που είναι «αποκλειστικής αρμοδιότητάς του» και για τα οποία «οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Απόστολος Βαλτάς: Μεθοδευμένη στοχοποίηση προς το πρόσωπό μου

Εντωμεταξύ, ανακοίνωση … επί προσωπικού εξέδωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, απαντώντας στις καταγγελίες από την πλευρά της Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μεθοδευμένη στοχοποίηση» προς το πρόσωπό του, συνοδευόμενη από «λάσπη, τραμπουκισμούς και απειλές».

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσπαθούν να τον διαβάλλουν «για να κάμψουν τον αγώνα και τις προσπάθειες που δίνουμε όλοι και εγώ ως πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για την πάταξη των ελλείψεων των φαρμάκων και τη διασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής των πολιτών».

Ο κ. Βαλτάς, παρά το γεγονός πως οι Φαρμακαποθηκάριοι τον κατηγόρησαν πως και ο ίδιος ως πρόεδρος του Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου πραγματοποιεί παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού, ο ίδιος επιμένει πως οι Φαρμακαποθηκάριοι είναι αυτοί που «κανιβαλίζουν» την αγορά.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται και με την απαγόρευση των εξαγωγών, γεγονός για το οποίο αντιδρά με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμακαποθηκαρίων. Οι εν λόγω επί της ουσίας κανιβαλίζουν την αγορά, εις βάρος όχι μόνο των φαρμακείων της Ελλάδος αφού δεν διαθέτουν φάρμακα στην ελληνική αγορά, αλλά και των υγειών φαρμακαποθηκών που τηρούν την νομοθεσία ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους προσπαθώντας να εξασφαλίζουν πλήρως την επάρκεια φαρμάκων προς τα φαρμακεία», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και προσθέτει:

«Η «επιχειρηματική δεινότητα» των συγκεκριμένων φαρμακαποθηκαρίων διακόπηκε με την απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών. Η απόφαση αυτή τους προκαλεί οικονομικά προβλήματα, καθόσον αντικείμενό τους ήταν κατά προτεραιότητα, ή ακόμη και αποκλειστικά, οι εξαγωγές και όχι η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

⚽ LIVE SCORES

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..

Πηγή

Σχετικά

Back to top