Δολοφονία Γιώργου Καραϊβάζ: Πώς η αστυνομία έφτασε στα ίχνη των δραστών

at 12:43 μμ
168

Σημαντικά στοιχεία για τη σύλληψη των δυο ανδρών που εμπλέκονται στην δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ παρουσίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτοντας ότι οι δράστες είχαν κάνει πρόβα μια μέρα πριν.

Οι δύο συλλήψεις (δύο αδέρφια 40 και 48 ετών) για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (28.04.2023) όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και σήμερα έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες.
Την ενημέρωση από το υπουργείο έκαναν η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνστανία Δημογλίδου και ο ταξίαρχος διοικητής ασφαλείας Ιωάννης Σκούρας.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν έμπειροι αξιωματικοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση ξεκίνησαν άμεσα τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών και σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης οι ειδικοί μπόρεσαν να επεξεργαστούν τα ψηφιακά δεδομένα που υπήρχαν από κάμερες ασφαλείας. Οι δράστες άλλωστε είχαν καταγραφεί από διάφορες κάμερες κατά την πορεία τους προς το σημείο της δολοφονίας, όσο και κατά την αποχώρησή τους.

«Από την συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε διακριβώθηκε ότι οι δράστες για την προσέγγιση και τη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία μοτοσυκλέτα τύπου σκούτερ, καθώς και φορτηγό τύπου βαν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε κίνηση των οχημάτων αυτών στην ίδια περιοχή και στον ίδιο χρόνο την προηγούμενη μέρα της ανθρωποκτονίας», ανέφερε η ενημέρωση κάνοντας σαφές ότι οι δράστες ήταν και το προηγούμενη 24ωρο στο ίδιο σημείο κάνοντας πρόβα.

Όπως τονίστηκε από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ τα δυο αδέρφια ήταν ψύχραιμοι όταν συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ο 48χρονος είχε προσαχθεί πριν από 15 μέρες στην ΓΑΔΑ όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις για την παρουσία του λευκού βαν ιδιοκτησίας του στην περιοχή της δολοφονίας του Καραϊβάζ. Ο 48χρονος απάντησε στους αστυνομικούς ότι δεν θυμόταν.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος πυγμάχου την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με άλλο ένταλμα σύλληψης.

Ακόμη ένα στοιχείο που αποκαλύφθηκε ήταν ότι τα κινητά των δυο αδερφών ήταν δύο μέρες σε παύση, δηλαδή ακίνητα, και μάλιστα το ίδιο είχε συμβεί με το κινητό του 40χρονου και κατά την δολοφονία του πυγμάχου στο Γαλάτσι.

Όπως τονίστηκε στην παρουσίαση, στην δικογραφία συμπεριλαμβάνονται και άλλα άτομα για τα οποία γίνεται έρευνα.

Ο 40χρονος εμπλέκεται και σε άλλη ανθρωποκτονία

Αρχικά τον λόγο πήρε ο Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας.

«Σας καλέσαμε σήμερα για να σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, που οδήγησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που διαπράχθηκε μεσημβρινές ώρες της 9ης Απριλίου 2021.

Πρόκειται για 40χρονο και 48χρονο με συγγενική μεταξύ τους σχέση, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης.

Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι ο 40χρονος εμπλέκεται και σε ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε βάρος ημεδαπού την 6 η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, γεγονός για το οποίο συνελήφθη με έτερο ένταλμα σύλληψης.
Όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Υπουργός μας, κ. Θεοδωρικάκος, δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε καμία εγκληματική ενέργεια και ιδιαίτερα ανθρωποκτονία ανεξιχνίαστη και ασφαλώς αυτό αφορά με το παραπάνω τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Για αυτό θέσαμε αυτή την υπόθεση σε απόλυτη προτεραιότητα και θέλω να επισημάνω ότι είχαμε την απόλυτη και συνεχή στήριξη από τον Υπουργό και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε, αποτελούνταν από έμπειρους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι απασχολούνταν με τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και την επεξεργασία προανακριτικών και πληροφοριακών δεδομένων. Να σημειώσω ότι σε όλη τη διάρκεια της προανάκρισης, μας συνέδραμαν ειδικοί ερευνητές της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, οι οποίοι κατάφεραν να ταξινομήσουν και να επεξεργαστούν τον μεγάλο όγκο των ψηφιακών δεδομένων που συλλέχθηκαν καθώς και το Τμήμα Ανάλυσης Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, παρέχοντας ασφαλή και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα.

Αποτέλεσμα της μεθοδικής και άρτιας έρευνας ήταν να καταδειχθούν καίρια ευρήματα αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της ανθρωποκτονίας και αφορούσαν κυρίως στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πράξης καθώς και στην απρόσκοπτη διαφυγή τους από τον τόπο του εγκλήματος.

Η περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν, από το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δράστες τόσο κατά την προσέγγιση όσο και κατά τη διαφυγή τους, σε συνδυασμό με στοιχεία από έτερες ανθρωποκτονίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κατά παραγγελία» και σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα, οδήγησαν στην ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των δύο ημεδαπών, οι οποίοι αμφότεροι έχουν απασχολήσει τις Αρχές στο παρελθόν.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που χειρίστηκαν την υπόθεση για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση που επέδειξαν καθ’ όλη τη διάρκεια των ερευνών, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων δραστών».

Κλειδί για την υπόθεση το βαν

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.

«Όπως προανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, συνελήφθησαν απογευματινές ώρες χθες, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, δυνάμει σχετικών ενταλμάτων σύλληψης, δύο ημεδαποί ηλικίας 40 και 48 ετών, για τη συμμετοχή τους στην ανθρωποκτονία σε βάρος του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Επιπλέον, ο 40χρονος συνελήφθη δυνάμει και δεύτερου εντάλματος σύλληψης που αφορά σε έτερη υπόθεση ανθρωποκτονίας σε βάρος ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε την 6 η Δεκεμβρίου του 2021 στην περιοχή του Γαλατσίου Αττικής.
Στο πλαίσιο αυτό, το σύνολο των προανακριτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν και για τις δύο υποθέσεις, υπεβλήθη στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και κατόπιν εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των συλληφθέντων διαπιστώθηκε ότι:

είχαν συλληφθεί κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης κατηγορούμενοι για ληστεία κατά συναυτουργία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, σχετικά με υπόθεση ληστείας, την οποία είχαν διαπράξει το 2012 σε περιοχή της Αττικής.

Επιπλέον ο 40χρονος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση, ψευδή καταμήνυση καθώς και παράβαση της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία».

Σε Γέρακα και Νίκαια οι συλλήψεις

Οι συλλήψεις έγιναν σε Γέρακα και Νίκαια, ενώ από την αστυνομία αναζητούνται ακόμα τρία άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα σε εισαγγελέα και ανακριτή.

Το πράσινο φως για να προχωρήσουν στις συλλήψεις δόθηκε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή 9 Απριλίου έγινε η επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας στην εταιρεία καθαρισμού που φαίνονται ότι είναι ιδιοκτήτες.  Κλιμάκιο της Οικονομικης Αστυνομίας μετέβη στην εταιρεία προκειμένου δήθεν να πραγματοποιήσει ελέγχους στα βιβλία.

Στόχος ήταν οι ιδιοκτήτες να προσαχθούν στην Ασφάλεια για κάποιες ώρες ούτως ώστε να προλάβουν να βρουν το στοιχείο που θα τους βοηθούσε στην έρευνα. Και έτσι έγινε…

Μετά από αρκετές ώρες τα δύο αδέρφια αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο οι αστυνομικοί είχαν προλάβει να δουν τις δυο ημέρες που έγινε η ακύρωση και στη συνέχεια η δολοφονία, για το που βρίσκονταν τα οχήματα της συγκεκριμένης εταιρείας.

Εχουν χαρτογραφήσει, πάντως, τα πρόσωπα, τους δράστες, αλλά και τα κίνητρα της δολοφονίας, τα οποία φέρονται να αφορούν τα ρεπορτάζ του δημοσιογράφου τα οποία είχαν ενοχλήσει άτομα του χώρου του οργανωμένου εγκλήματος.

Οι συλλήψεις των δύο αντρών έγιναν σε Γέρακα, όπου έμενε ο ένας από τους συλληφθέντες, και στη Νίκαια. Ιδιαίτερα, η περιοχή αυτή έχει μεγάλη σημασία στην υπόθεση, καθώς εκεί βρίσκεται η εταιρεία καθαρισμού πολυκατοικιών, στην οποία ανήκει το λευκό βαν που χρησιμοποίησαν οι δράστες για να διαφύγουν από το σημείο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Πηγή: Νewsit/Μαρίνος Αλειφέρης

Πηγή

Σχετικά

Back to top