Αερόβια Άσκηση: 4 Μύθοι Που Δε Σε Βοηθούν Να Χάσεις Λίπος

at 7:31 μμ
424
Αερόβια Άσκηση: 4 Μύθοι Που Δε Σε Βοηθούν Να Χάσεις Λίπος

Όλοι μέχρι τώρα ξέραμε ότι η αερόβια άσκηση σε κάνει να καις περισσότερες θερμίδες. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη, αν δεν περιλαμβάνει ενδυνάμωση, μπορεί να σε κάνει να καις λιγότερες.

“Με την προπόνηση ενδυνάμωσης χτίζεις άλιπη μυική μάζα, που έχει διπλή “δράση”: αυξάνει το μεταβολισμό σου και μειώνει το λίπος” εξηγεί η celebrity trainer Elizabeth Hendrix Burwell. “Οπότε, όσο περισσότερους μυς έχεις, τόσο περισσότερες θερμίδες καις σε καθημερινή βάση”.

Πρώτα αεροβική και μετά βάρη

“Εάν ξεκινάς από το διάδρομο για μια έντονη αεροβική άσκηση και μετά σκοπεύεις να συνεχίσεις με τα βάρη, θα έχουν αδειάσει τα αποθέματά σου και η προπόνηση με τις αντιστάσεις δεν θα έχει τόση σημασία”, εξηγεί η Lindsay Vastola, πιστοποιημένη προπονήτρια και ιδρύτρια του Body Project Fitness and Lifestyle. Σπάσε τις προπονήσεις σου σε διαφορετικές μέρες, μία μέρα κάνε αεροβική και την επομένη ασχολήσου με αντιστάσεις, συμβουλεύει η ειδικός, ώστε να μπορείς να τα δώσεις όλα και στις δύο και να κάψεις περισσότερες θερμίδες.

Τουλάχιστον 500 θερμίδες σε κάθε αεροβικό πρόγραμμα

Αγνόησε τις θερμίδες στην κονσόλα και συγκεντρώσου στην ένταση. Εάν δουλέψεις πιο σκληρά για συντομότερα διαστήματα θα κάψεις περισσότερες θερμίδες ακόμη και μετά την προπόνηση. Βάλε στόχο το 75 με 85% του μέγιστου καρδιακού σου ρυθμού ή υπολόγισε πως γυμνάζεσαι σε ένταση 8-9, σε μια κλίμακα κούρασης από το 1 ως το 10.


Η “ζώνη καύσης λίπους” 

“Όσο μεγαλύτερη η ένταση στην προπόνησή σου, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψεις συνολικά” λέει η Marta Montenegro, προπονήτρια ενδυνάμωσης και επίκουρος καθηγήτρια άσκησης επιστημών άσκησης και αθλημάτων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι καύσεις αυτές διαρκούν έως και 24 ώρες μετά την τελευταία επανάληψη ή βήμα και μελέτες δείχνουν πως συρρικνώνουν πιο γρήγορα το κοιλιακό λίπος, προσθέτει.

Μήπως να κάνεις αεροβική με άδειο στομάχι; 

Δεν μπορείς να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη, οπότε γιατί περιμένεις κάτι διαφορετικό από το σώμα σου; Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι πως οι μεγάλοι μύες που σου δίνουν δύναμη στη διάρκεια της αεροβικής βασίζονται πολύ για ενέργεια στο συνδυασμό υδατανθράκων και λιπαρών. Όταν τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο με άδειο στομάχι, το σώμα σου θα στραφεί για ενέργεια στα μόρια υδατανθράκων και λίπους στο κυκλοφορικό και στα μυικά σου αποθέματα, και όχι στο λίπος που βρίσκεται μέσα στα λιποκύτταρα, επισημαίνει η Michele Olson, Ph.D., καθηγήτρια φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Όμπουρν. Η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, προσθέτει, καθώς μπορεί να πάθεις υπεργλυκαιμία και να αφυδατωθείς κι αυτό θα σε αναγκάσει να μειώσεις ένταση ή να σταματήσεις πριν συμπληρώσεις τα 40-50 λεπτά που όπως έχουν δείξει έρευνες είναι απαραίτητα για να κάcει λίπος το σώμα σου. Αυτό που προτείνει η Olson είναι να φας 90 λεπτά πριν την προπόνηση, ιδανικά κάτι ελαφρύ και εύπεπτο, όπως ένα μικρό φρούτο και μισό φλιτζάνι γιαούρτι με λίγα λιπαρά μαζί με 1-2 κ.σ. μείγμα δημητριακών. Και πιες οπωσδήποτε ένα ή δύο μεγάλα ποτήρια νερό.

Πηγή: mylife.com.cy

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.

Πηγή

Σχετικά

Back to top