1 τραγούδι, 7 ερμηνείες: Μια αγάπη για το καλοκαίρι (audio)

at 1:00 πμ
477
1 τραγούδι, 7 ερμηνείες: Μια αγάπη για το καλοκαίρι (audio)

“Αν δεν υπήρχε ο κ. Ράμμος, εγώ ποτέ δεν θα ‘χα γράψει στίχους σε τραγούδια! Αλλά τι να κάνω; Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να μην πλήττω στο μάθημά του, της “Πολιτικής Δικονομίας”. Κι έτσι απλά, κάποιο ανοιξιάτικο απόγευμα του 1964, εκεί στο αμφιθέατρο της Νομικής έγραψα “Μια αγάπη για το καλοκαίρι”.

Έτσι περιγράφει τη γέννηση του τραγουδιού ο Γιώργος Παπαστεφάνου. Έτσι γεννήθηκε αυτή η αγάπη για το καλοκαίρι, για το κάθε καλοκαίρι της ζωής μας. Τη μουσική του τραγουδιού έγραψε ο Γιάννης Σπανός, που μόλις είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, ύστερα από μια περίοδο δημιουργικής παραμονής του στο Παρίσι και ως ερμηνεύτρια επιλέχτηκε η Καίτη Χωματά.

Το “Μια Αγάπη Για το Καλοκαίρι” έμελλε να γίνει η αρχή του “Νέου Κύματος”, ένα μουσικό ρεύμα που άλλαξε και ανανέωσε το ύφος και την πνοή του ελαφρού τραγουδιού στην χώρας, με κύριους εκφραστές τους προαναφερθέντες, συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και τραγουδιστές που άφησαν εποχή όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Αρλετα, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Πόπη Αστεριάδη, ο Κώστας Χατζής, η Καίτη Χωματά και πολλοί άλλοι.

Το τραγούδι, μετά την Καίτη Χωματά, ηχογραφήθηκε και από το Γιάννη Πουλόπουλο το 1982 στο δίσκο του “Μια φορά θυμάμαι”, ενώ διασκευάστηκε από δύο συγκροτήματα: αρχικά από τους “Νάμα”, τον Άρη και την Ιφιγένεια, το 1995 στο δίσκο τους “Αναμνήσεις” και εν συνεχεία από τους “Stereomatic”, στο άλμπουμ τους “Remixes – Το Νέο Κύμα” το 2004.

Πιο πρόσφατα, η Demy έδωσε την δική της συναισθηματική εκτέλεση ενός υπέροχου τραγουδιού που θα ακούμε για πάντα. Όσα καλοκαίρια κι αν περάσουν.

1. Καίτη Χωματά (1964)

2. Γιάννης Πουλόπουλος (1982)

3. ΝΑΜΑ (1995)

4. Demy (2019)

5. Stereomatic (2004)

6. Γιάννης Σπανός (1965)

Bonus: Η live ερμηνεία του Γιάννη Πάριου στην εκπομπή “Στην υγειά μας”, με τον Γιάννη Σπανό στο πιάνο.

Πηγή

Σχετικά

Back to top