Ολλανδία: Πρωτοποριακό μουσείο

at 4:20 μμ
407

Σε μία καινοτομία που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο προχωρά το Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπένινγκεν στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Δημιουργεί μία αποθήκη, πραγματικό έργο τέχνης ώστε να μπορεί να παρουσιάζει το σύνολο των εκθεμάτων που κατέχει, προκειμένου να τα απολαμβάνουν οι επισκέπτες.

«Έχουμε πανέμορφα εκθέματα Φραν Αντζέλικο, από την Ιταλία. Έχουμε Γκόγια από Ισπανία,. Έχουμε εκπληκτικά του 17ου Αιώνα, από τις συλλογές των μεγάλων δημιουργών. Αλλά το μουσείο συνέχιζε να συγκεντρώνει έργα και υπάρχει επιπλέον μια άλλς συλλογή εφαρμοσμένων τεχνών. Πανέμορφα ρωμαϊκά κρύσταλλα μέχρι σήμερα. Και συνεχίζουμε την συλλογή», επισημαίνει ο Σιαρέλ Εξ, Διευθυντής του Κτιρίου Αποθήκης του Μουσείου.

Το μουσείο διαθέτει πολλές μικρές συλλογές κυρίως του μεσαίωνα, αλλά στην πορεία των ετών περιήλθαν στην κατοχή του κι άλλα εκθέματα.

«Δημιουργήσαμε ένα κτίριο γύρω από το πάρκο για να μπορεί κάποιος να περπατά, χωρίς γωνίες ώστε να κάνετε μικρά βήματα, που σχεδόν δεν θα ακουμπούν στη γη και θα μεγαλώνουν κατά την παρουσία στο πάρκο και πάλι. Και το τελευταίο αλλά όχι έσχατο είναι το ντύσιμο με καθρέφτες ώστε κι οπτικά να βελτιώνει την θέα του πάρκου κι ως παρεπόμενο ο αντικατοπτρισμός σας στην πόλη και η αίσθηση ανακλαστικής λειτουργίας» αναφέρει ο αρχιτέκτονας Βίνι Μάας.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι στην διάθεση του κοινού από την επόμενη χρονιά όταν μεταφερθούν εκεί 151.000 έργα τέχνης.

Πηγή

Σχετικά

Back to top