Maskifishing: οι profile με μάσκα στα dating apps ίσως κρύβουν παγίδες

at 1:56 μμ
311

Η μόνη σταθερά τα τελευταία χρόνια, που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε πως παίρνουμε μέρος σε κάποιο ριάλιτι επιβίωσης, είναι οι μάσκες. Μπήκαν στη ζωή μας από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο στις ζωές, τις τσάντες μας, τις σακούλες των αγορών μας, να διακοσμούν τους καθρέφτες των αυτοκινήτων μας, αλλά και να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις φωτογραφίες προφίλ των dating apps.
Το φαινόμενο έγινε τόσο συχνό, που οι Κορεάτες το ονόμασαν, αφού το μελέτησαν, όπως σχεδόν κάθε τι εμφανίζεται στη digital ερωτική μας ζωή. Το όνομά του “magikkun” και αποτελεί τον λόγο για τον οποίο πολλές εφαρμογές στην Κορέα έχουν απαγορεύσει στους χρήστες να χρησιμοποιούν φωτογραφίες στις οποίες φορούν μάσκα.

Κόντρα σε ό,τι ίσχυε στην αρχή της πανδημίας, πλέον οι μάσκες δεν θεωρούνται ένα ακόμα εμπόδιο στην οικειότητα, ούτε καταπιεστικές. Πόσες φορές έχεις ευχαριστήσει την ύπαρξή τους, γιατί ας πούμε το δέρμα σου δεν είναι στην καλύτερη φάση του ή δεν έχεις καμία διάθεση να χαμογελάσεις, οπότε η μάσκα που φοράς κατά του covid έχει καταφέρει να καμουφλάρει την κακή σου διάθεση. Τη στιγμή που ο συνδυασμός μάσκας και γυαλιών ηλίου σου δίνει την παντοδυναμία να νιώθεις αόρατος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Cardiff University, διαβεβαιώνει πως αντίθετα με ό,τι ίσχυε στην αρχή της πανδημίας, πλέον οι μάσκες κάνουν αυτόν που τη φοράει να φαίνεται πιο ελκυστικός. Γιατί; Γιατί δίνει την αίσθηση ενός ατόμου που είναι στοργικό και προσεκτικό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι μάσκες έγιναν οι «σημαίες» της ατομικής ευθύνης. Βέβαια, οι μάσκες, μπορεί να κρύβουν και κάποια λιγότερο ελκυστικά σημεία ενός προσώπου και αυτό το δεύτερο στοιχείο είναι και ο λόγος που στα dating apps αρχίζει να δημιουργείται αυτό το αόρατο αίτημα, να μη λειτουργούν ως prop σε φωτογραφίες προφίλ. Στο κάτω κάτω, κανείς δεν θα κολλήσει covid από ένα swipe left.

Η έρευνα που δίνει ένα μικρό μπουστάρισμα σε όποιον νιώθει ακόμα να μην έχει συνηθίσει τη χρήση μάσκα, αναφέρει επίσης πως ενδέχεται, όποιος τη φορά, να «περνά» υποσυνείδητα ως άτομο που ασχολείται με κάποιο κλάδο υγείας. Προφανώς για αυτό ευθύνεται το γεγονός ότι πριν μπει η πανδημία και όλα της τα αξεσουάρ για τα καλά στις ζωές μας, στο μυαλό μας η ιατρική μάσκα άνηκε σε γιατρούς, χειρούργους και νοσηλευτές. Επιπλέον, μιλώντας στο Futurism, o επικεφαλής της έρευνας, Michael Lewis, ανέφερε πως σε επίπεδο έλξης, οι μπλε, χειρουργικές μάσκες είναι αυτές που κερδίζουν, σε σχέση με τις υφασμάτινες. Για τις ανάγκες της έρευνας αυτής, ερωτήθηκαν 42 γυναίκες, με ζητούμενο να βαθμολογήσουν φωτογραφίες ανδρών με και χωρίς μάσκα.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της αλλαγής σε ό,τι αφορά τη σχέση έλξης-μάσκας, μας παραπέμπει σε όσα ήδη ξέρουμε για το πώς λειτουργεί η βιοχημεία της έλξης. Πλέον, οι μάσκες δεν υποδηλώνουν ασθένεια, αλλά υγεία. Άρα, υποσυνείδητα, επιλέγοντας κάποιον με μάσκα, σε σχέση με κάποιον που δεν φοράει μάσκα, επιλέγουμε τον πιο «υγιή ενήλικα στο δωμάτιο».

Μια άλλη εξήγηση ίσως έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τα μάτια, καθώς κοιτάζοντας κάποιον που φοράει μάσκα, επικεντρωνόμαστε αμέσως στα μάτια και το βλέμμα του, αγνοώντας παντελώς το κάτω μέρος του προσώπου του. Μόνο που πολλές φορές τα «αποκαλυπτήρια» ίσως είναι απογοητευτικά. Ειδικά, όταν βγαίνεις ραντεβού μετά από digital συνομιλίες που οδήγησαν σε αυτό. Ναι, το maskfishing δεν έχει πλάκα.


Πηγή

Σχετικά

Back to top