Η επιρροή των Ρώσων εμιγκρέδων στην πολιτιστική ζωή της Γαλλίας

at 19 Οκτωβρίου, 2020
449

Αυτός ο ρωσικός ορθόδοξος ναός με τους χρυσούς του τρούλους μοιάζει να βρίσκεται στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, αν ρίξετε μια προσεκτικότερη ματιά, θα καταλάβετε ότι είμαστε στο Παρίσι. Ο καθεδρικός εγκαινιάστηκε πριν λίγα χρόνια. Οι πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας, μετρούν όμως πάνω από 100 χρόνια ιστορίας.

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι μετανάστευσαν. Άφησαν το σημάδι τους στις τέχνες, την επιστήμη και τη δημόσια ζωή των χωρών που έγιναν οι νέες πατρίδες τους. Περίπου 50.000 Ρώσοι, γνωστοί ως λευκοί εμιγκρέδες εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία.

Σ’ αυτό το πρώτο κύμα μεταναστών ήταν και ο συγγραφέας και ποιητής Ιβάν Μπούνιν, που θεωρείται ο λογοτεχνικός διάδοχος του Τολστόι και του Τσέχωφ. Ήταν ο πρώτος Ρώσος που πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1933.

Καφέ όπως η Coupole, στο Μονπαρνάς, στο Παρίσι βρίσκονταν στο κέντρο της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής τη δεκαετία του 1920 και ’30. Εδώ ερχόταν ο Ιβάν Μπούνιν για να γράψει και να συναντήσει άλλους Ρώσους εμιγκρέδες. Η Άννα Λουσένκοβα Φόσκολο είναι επίκουρη καθηγήτρια ρωσικής λογοτεχνίας και συγγραφέας που έχει ασχοληθεί με τον Μπούνιν:

«Σε ένα από τα μυθιστορήματά του που ονομάζεται «Στο Παρίσι», αναφέρεται στο καφέ Coupole. Δύο από τους ήρωές του περνούν εδώ μια ρομαντική βραδιά. Γνωρίζουμε ότι Ρώσοι συγγραφείς που προηγήθηκαν του Μπούνιν, όπως ο Τολστόι και ο Ντοστογιέφσκι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Παίρνοντας το Νόμπελ, ήταν σαν μια αναβίωση της ρωσικής λογοτεχνίας και της φήμης του στο εξωτερικό. Η γραφή του Μπούνιν απέκτησε κάτι νέο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία. Και αυτό έχει να κάνει με το ρόλο της νοσταλγίας στα γραπτά του, με το ρόλο της ρωσικής θεματολογίας».

Μια άλλη μεγάλη προσωπικότητα που κυριάρχησε στη γαλλική καλλιτεχνική σκηνή ήταν ο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ. Ίδρυσε τα μυθικά Ρωσικά Μπαλέτα, κατακτώντας πρώτα το Παρίσι και στη συνέχεια όλο τον κόσμο. Η εκπληκτική τεχνική των χορευτών του και οι διάσημες συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ και ο Ιγκόρ Στραβίνσκι βοήθησαν να διατηρηθεί η φήμη και η λάμψη τους για πολλά χρόνια.

Στο θέατρο Σαγιό, στο κέντρο του Παρισιού, ετοιμάζουν μια νέα παραγωγή που έχει τίτλο «Νιζίνσκα – Η γυναίκα». Πρόκειται για μια παράσταση σύγχρονου χορού που αποτίει φόρο τιμής στην Μπρονισλάβα Νιζίνσκα, αδελφή του κορυφαίου χορευτή Βασλάβ Νιζίνσκι, μπαλαρίνα και χορογράφο των Ρωσικών Μπαλέτων: «Τα Ρωσικά Μπαλέτα δημιούργησαν ένα νέο στυλ σωματικής χορογραφίας που άλλαξε εντελώς τον τρόπο που κρατιούνταν οι χορευτές, τη δυναμική, την τοποθέτηση του σώματος, τη δύναμη της κάθε κίνησης. Ήταν κάτι εντελώς καινούργιο. Και είναι κάτι που έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους σύγχρονους χορογράφους. Αυτό που είναι το πιο εντυπωσιακό με τον Σεργκέι Ντιαγκίλεφ είναι ότι έφτασε εδώ με μια τρομερά διάσημη ομάδα και δημιούργησε εντελώς καινούργιες παραστάσεις που δεν είχαν προηγούμενο. Ώθησε το κοινό να δει τον κόσμο με ένα άλλο μάτι» εξηγεί ο Ντιντιέ Ντεσάν, Πρόεδρος και Διευθυντής του Θέατρου Σαγιό.

Οι σύγχρονοι Ρώσοι καλλιτέχνες είναι περήφανοι για την μεγάλη παράδοση και κληρονομιά που άφησαν πίσω τους οι συμπατριώτες τους: «Είναι πολύ ωραίο όταν ο κόσμος γνωρίζει τον ρωσικό πολιτισμό μέσα από μοντέρνα, δυναμικά δείγματα, όχι μόνο με τα γνωστά κλασικά. Είναι υπέροχο. Ο πολιτισμός είναι πάντα διάλογος, ανταλλαγή ιδεών και αξιών. Ο στόχος του Ροσοτρουντνιτσέστβο ως ίδρυμα είναι η επικοινωνία και η διευκόλυνση της ανταλλαγής ιδεών» τονίζει ο Γιεβγκένι Πριμακόφ, διευθυντής του ιδρύματος.

Ο Γιούρι Μπασμέτ ζει στη Μόσχα. Είναι διάσημος μαέστρος και σολίστ του βιολιού. Δίνει συναυλίες σε όλο τον πλανήτη: «Ποια είναι η επιρροή των Ρώσων μουσικών και συνθετών; Νομίζω ότι είναι τεράστια. Αυτό που η Δύση λαμβάνει από τη Ρωσία, είναι μια απίστευτη νεανική ενέργεια. Άλλωστε είμαστε νεότεροι ως έθνος. Εμείς οι Ρώσοι προσφέρουμε την ψυχή μας και προτρέπουμε και τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο».

Πηγή

Σχετικά

Back to top